4d OLED not working with FC6 and PIC18F2420

For Flowcode users to discuss projects, flowcharts, and any other issues related to Flowcode 6.

Moderator: Benj

Dirk Bubley
Posts: 89
Joined: Fri Feb 02, 2007 3:54 pm
Location: Germany
Has thanked: 9 times
Been thanked: 8 times
Contact:

4d OLED not working with FC6 and PIC18F2420

Postby Dirk Bubley » Sun Sep 21, 2014 8:49 pm

Hello together,

are there any known Problems with the 4D Systems uOLED 128-G2 ?

I try to sent some data to the Display but don`t get anything on the Display. It seems that the Display reset is working fine.
After a short while the uOLED 128 Shows up with it`s internal Display Startup page showing the following:

SPE2 rev 1.1
PmmC rev 2.4
Comms 9600

I´m using a PIC18F2420 at 20Mhz
and EB06 programmer board.

Observation!!

If I´m running the Macro with Software Serial tx I see data coming out of th PIC with my scope.
If I Change to UART Channel 1 there is nothing coming out at the TX Pin RC6.

Any ideas???

BR

Dirk
Attachments
Oled Macros with PIC18F2420 1_0.fcfx
(6.09 KiB) Downloaded 58 times

Dirk Bubley
Posts: 89
Joined: Fri Feb 02, 2007 3:54 pm
Location: Germany
Has thanked: 9 times
Been thanked: 8 times
Contact:

Re: 4d OLED not working with FC6 and PIC18F2420

Postby Dirk Bubley » Mon Sep 22, 2014 1:08 am

....additional question!! Were is the EB075 component inside FC6??

It Looks to me that the EB076 I´m using could be wrong!!

Br

Dirk

User avatar
Benj
Matrix Staff
Posts: 14577
Joined: Mon Oct 16, 2006 10:48 am
Location: Matrix TS Ltd
Has thanked: 4605 times
Been thanked: 4241 times
Contact:

Re: 4d OLED not working with FC6 and PIC18F2420

Postby Benj » Mon Sep 22, 2014 9:56 am

Hello Dirk,

If you click on the search item on the component toolbar and then type in EB075 then the correct GLCD component should pop up. Not all the components included with v6 are currently being shown in their categories as new users were being distracted by just how much we have added into v6 and complaining it was too hard to know what to use.

Our plan is to add a more... item to the end of each component category to make this a bit more obvious.

Dirk Bubley
Posts: 89
Joined: Fri Feb 02, 2007 3:54 pm
Location: Germany
Has thanked: 9 times
Been thanked: 8 times
Contact:

Re: 4d OLED not working with FC6 and PIC18F2420

Postby Dirk Bubley » Mon Sep 22, 2014 11:41 pm

Hello Ben,

many thanks for the Feedback. Yes and I found the EB075 but I still get no display.

The Software UART of the EB075 is sending data but I´m not sure at what baud rate.
It Looks not like 9600 because my logic analyser shows a lot of Frame Errors.

Is there a Setup to check and modify the baud rate??

If I use the Hardware UART I don`t get any data at the TX pin.

BR

Dirk

User avatar
medelec35
Valued Contributor
Valued Contributor
Posts: 8542
Joined: Sat May 05, 2007 2:27 pm
Location: Northamptonshire, UK
Has thanked: 2456 times
Been thanked: 3526 times
Contact:

Re: 4d OLED not working with FC6 and PIC18F2420

Postby medelec35 » Tue Sep 23, 2014 7:16 am

Hi Dirk,
Dirk Bubley wrote:Is there a Setup to check and modify the baud rate??

This is how I check the baud rate.

If there are any interrupts triggering at the time of software generated baud then the waveform will be affected (stretched), so I would disable any interrupts prior to checking waveform.
Just make sure the waveform with the narrowest with is being measured.
I will test with my EB006 V9 later, but i'm sure that can accurately test the baud rate if anyone reading this has not got access to a scope.
I will post results.

Martin
Martin

If you read a post that is useful, please show appreciation by clicking on thumbs up Icon.

Dirk Bubley
Posts: 89
Joined: Fri Feb 02, 2007 3:54 pm
Location: Germany
Has thanked: 9 times
Been thanked: 8 times
Contact:

Re: 4d OLED not working with FC6 and PIC18F2420

Postby Dirk Bubley » Tue Sep 23, 2014 10:39 am

Hello Martin,

many thanks for the reply.

I don`t use any additional interrupts

Is the data/baud rate for the EB075 OLED defined during the initilize component marco?

Maybe it is a problem of my EB06...?? I have to check the version.

I think I can test also a PIC18F2420 seperate without the EB06.

If it runs on your side. Could you please check the OLED Firmware Version that you use.

BR

Dirk

Dirk Bubley
Posts: 89
Joined: Fri Feb 02, 2007 3:54 pm
Location: Germany
Has thanked: 9 times
Been thanked: 8 times
Contact:

Re: 4d OLED not working with FC6 and PIC18F2420

Postby Dirk Bubley » Wed Oct 01, 2014 8:00 pm

Hello together,

the first problem is fixed.
I´m able to control the Display.

OLED EB075 with uOLED 128-G1 and EB006 Version9 is running.
Chip is PIC16F1937.

Is the new successor uOLED 128-G2 not compatible with FC6???

BR

Dirk
These users thanked the author Dirk Bubley for the post:
Benj (Thu Oct 02, 2014 10:32 am)
Rating: 5.26%
 

User avatar
Benj
Matrix Staff
Posts: 14577
Joined: Mon Oct 16, 2006 10:48 am
Location: Matrix TS Ltd
Has thanked: 4605 times
Been thanked: 4241 times
Contact:

Re: 4d OLED not working with FC6 and PIC18F2420

Postby Benj » Thu Oct 02, 2014 10:44 am

Hi Dirk,

There may be a subtle change, e.g. a new baud rate or new commands. I will add it to the list to investigate.
These users thanked the author Benj for the post:
Dirk Bubley (Thu Oct 02, 2014 10:24 pm)
Rating: 5.26%
 

Dirk Bubley
Posts: 89
Joined: Fri Feb 02, 2007 3:54 pm
Location: Germany
Has thanked: 9 times
Been thanked: 8 times
Contact:

Re: 4d OLED not working with FC6 and PIC18F2420

Postby Dirk Bubley » Thu Oct 02, 2014 10:24 pm

Hi Ben,

many thanks to put this issue on the Investigation list, because the G1 is no longer available from 4D Systems and distributors.

After a short moment the uOLED-128-G2 alway jumps into the scrolling Screen saver mode.
The documentation says that this is a indication that no Serial data is received.

The scolling screenn saver tells me the following Details:


uOLED-128-G2
SPE2 rev 1.1
PmmC rev. 2.4
Comms 9600

So i belive the baud rate with 9600 should be correct.

BR

Dirk