HP299-Flowkit problem with EB006-00-6

For Flowcode users to discuss projects, flowcharts, and any other issues related to Flowcode 4.
To post in this forum you must have a registered copy of Flowcode 4 or higher. To sign up for this forum topic please use the "Online Resources" link in the Flowcode Help Menu.

Moderator: Benj

Taurus
Flowcode V4 User
Posts: 46
Joined: Tue Feb 23, 2010 3:58 pm
Has thanked: 3 times

HP299-Flowkit problem with EB006-00-6

Postby Taurus » Fri Dec 10, 2010 2:03 pm

Hello

The FlowKit In-Circuit Debugging (ICD) tool is a great new way of debugging your Flowcode v4 embedded programs. That writes Benj on Using the FlowKit ICD Tool on the forum.

But Flowcode V4 doesn’t recognize the HP299-flowkit (hp299-00-1) in the debug mode.
I get every time the message below.
Could not communicate with the ICD, please connect an appropriate ICS unit (e.g. EB006 V7) and try again.
I have the EB006 -00-6 board, I use Flowcode V4 current version 4.3.

- I would like to know why I get this message every time.
- Is there a way to test the HP299-FLOWKIT
- Is there a new driver or which one do I have to use.
- Is there a newer software version available for HP299-FLOWKIT that works correct
- Is there a way to fix this problem.

In “Project options” the flag “ICD-Mode” is on, it doesn’t matter if I use the default setting or not, the result is every time the same. That’s also for the other options.
The PortB is only used for the HP299-Flowkit.

I did connect it as in picture FIG A. or FIG B.
I did try both, nothing works

The ICDScope software recognizes the HP299-flowkit.

I hope that someone can help me.
Thanks in advance.
Attachments
ICD_EB006_PC-3.GIF
ICD_EB006_PC-3.GIF (5.91 KiB) Viewed 4280 times
ICD_EB006_PC-2.GIF
ICD_EB006_PC-2.GIF (5.82 KiB) Viewed 4280 times
Taurus

User avatar
Benj
Matrix Staff
Posts: 14151
Joined: Mon Oct 16, 2006 10:48 am
Location: Matrix TS Ltd
Has thanked: 4330 times
Been thanked: 4080 times
Contact:

Re: HP299-Flowkit problem with EB006-00-6

Postby Benj » Fri Dec 10, 2010 3:05 pm

Hello Taurus,

I would wire up as in Fig A and then assuming the ICD / PROG switch is in the ICD position then the debugging should work ok.

Have you seen this guide to getting up and running with ICD.
http://www.matrixmultimedia.com/softwar ... _Guide.pdf
These users thanked the author Benj for the post:
Taurus (Wed Dec 15, 2010 6:47 pm)
Rating: 5.56%
 

Taurus
Flowcode V4 User
Posts: 46
Joined: Tue Feb 23, 2010 3:58 pm
Has thanked: 3 times

Re: HP299-Flowkit problem with EB006-00-6

Postby Taurus » Sun Dec 12, 2010 9:37 pm

Hello Ben

Many thanks for your quick response.
Yes, I did read that document and the other PDF’s on the forum.
But it doesn’t work, I get the same message every time.
Here is the little program what I use to test the Flowkit HP299.
None of the ports are used.

I tested the HP299 flowkit with the little program Test_ICD_Debug
These are the following steps I do:
a) In “Project options” the flag “ICD-Mode” is on, Flowcode is now Set for ICD.
b) The communication speed higher or lower has no effect.
c) The Flowkit switch in PROG position (yellow led goes on, EB-006 -00-6 board)
d) Send the program to the PIC, yellow led is blinking.
The 3 red leds from HP299 are on.
e) The Flowkit switch in ICD position (yellow led goes off, EB-006 -00-6 board)
The 3 red leds from HP299 are on.
f) I remove the USB cable from the HP299
g) I replace the USB cable to the HP299
h) Press on the reset button EB-006-00-6.
i) Click on the RUN button in Flowcode V4.
j) The message appears.
“Could not communicate with the ICS, please connect an appropriate ICS unit (e.g. EB006 V7) and try again.”
What else can I do, these are a lot of handlings before starting a little program.

Another way that I tested the HP299 with the ICDScope with the little program HP299_ICDScope
a) Disconnect the Subd 9 connector from portb
b) Send the program to the PIC, yellow led is blinking, PROG.
c) Start the program from the PIC
d) Connect the subd 9 to the ICD and portb
e) The flowkit reads only the b0 to b3, but not b4 to b7 (see Sample_ICDscope)
f) Disconnect the Subd 9 connector from portb
g) Connect the subd 9 to the Scope and portb
h) The flowkit reads now the b0 to b7.

It looks like that there is something wrong with the ICD port pins on the HP299 Flowkit.
a) What could it be.
b) Is it possible to load new software into the HP299 Flowkit to solve this problem?
c) Is there another way to test if the HP299 Flowkit works?
d) Is it possible that it has something to do with the PPP3 driver?

At the back of the PCB I can see that electrical traces are cut and wire jumpers are made,could be that the reason ?

I hope that you can help me with this problem.
Thanks in advance.
Attachments
Sample_ICDscope.GIF
Sample_ICDscope.GIF (42.48 KiB) Viewed 4252 times
HP299_ICDScope.fcf
(5 KiB) Downloaded 112 times
Test_ICD_Debug.fcf
(4.5 KiB) Downloaded 105 times
Taurus

User avatar
medelec35
Valued Contributor
Valued Contributor
Posts: 8334
Joined: Sat May 05, 2007 2:27 pm
Location: Northamptonshire, UK
Has thanked: 2382 times
Been thanked: 3393 times
Contact:

Re: HP299-Flowkit problem with EB006-00-6

Postby medelec35 » Tue Dec 14, 2010 9:18 pm

Taurus wrote:e) The Flowkit switch in ICD position (yellow led goes off, EB-006 -00-6 board)
The 3 red leds from HP299 are on.

Not sure if you already know, but when Running in ICD mode and Flowkit is communicating, the red leds fade in and out so are not solid.
You could try Downloading latest drivers from here:
http://www.matrixmultimedia.com/eblock_ ... .php#HP299
extracting to a folder on your PC.
Then Plug Flowkit in and make sure switch is in ICD position.
Open your Device Manager, and either look for custom USB.
Or
Right click on the entry that appears when switch on Flowkit is switched from Prog to ICD
Select update driver, then browse to the Flowkit driver you saved to pc.
Sorry If you have already tried this.

I will set up my Flowkit with programming board later (Wednesday) and run it just like in your set up and see what happens.
These users thanked the author medelec35 for the post:
Taurus (Wed Dec 15, 2010 6:46 pm)
Rating: 5.56%
 
Martin

If you read a post that is useful, please show appreciation by clicking on thumbs up Icon.

Taurus
Flowcode V4 User
Posts: 46
Joined: Tue Feb 23, 2010 3:58 pm
Has thanked: 3 times

Re: HP299-Flowkit problem with EB006-00-6

Postby Taurus » Wed Dec 15, 2010 11:38 am

Hello Medelec

Many thanks for your response.
Yes, I know that the red leds should fade in and out so they are not continuous
Today I have installed the new driver for the flowkit, like you suggested.
Sorry, but flowkit doesn’t work.
Could you also do the ICDScope test and see if you have the same result.
As you can see only the bits 0 to 3 change, I would expect it would be 8 bits or at least 6.
Is there something wrong is with the input/ouput from flowkit, software or communication.

Strange that Matrix multimedia does not respond
I am very curious to your result and what I maybe did wrong

Thanks, I really appreciate your help Thanks.
Taurus

User avatar
medelec35
Valued Contributor
Valued Contributor
Posts: 8334
Joined: Sat May 05, 2007 2:27 pm
Location: Northamptonshire, UK
Has thanked: 2382 times
Been thanked: 3393 times
Contact:

Re: HP299-Flowkit problem with EB006-00-6

Postby medelec35 » Wed Dec 15, 2010 10:06 pm

Hello Taurus.
I have used the ICD and scope functions of flowkit.
Re Scope function:
The only pin the scope does not monitor is the LSB so this could be portB0, D0 etc. The only way that I could monitor all 8 bits is to use one pin from the ICD Pins side and have ribbon connector plugged in scope side. I did also notice If Connector was plugged in ICD side then not all channels are monitoring like they should be. But it was mentioned that scope function was not finished yet, but it was released to the public early, so not expecting it to fully work yet. Looking at Steve's picture of scope software monitoring, Top waveform is the same as mine, which was not correct. So maybe that's an inherent bug?

Re ICD: I had no problems in running Eb006 (although its V7 I used Flowkit, with USB disconnected from programming board)
With Flowkit plugged in, Device manager shows:
Flowkit USB.jpg
Flowkit USB.jpg (5.63 KiB) Viewed 4201 times

Does your device manager show the same as mine?

For your communication to be established:
First without ICD enabled, send a program to your chip which toggles a pin (E.G Port B0) every 500ms, or 1 second. Then confirm it is toggling at the correct rate.
What I did was plug the LED board (EB004) into port B then Plugged Flowkit into the LED Board.
Then when B0 was confirmed as toggling at correct rate, I then enable ICD in the project options. Sent code to target device. Clicked Run option. I could observe B0 led flashing, but I could also observe B6 is off and B7 is solid. When single stepping, B6 and B7 LEDs flash with the steps.

Sometimes when in ICD mode the error message of failing to commucate appears. If that happens try resending program to target device.
Perhaps if you keep getting the can't communicate error, them post a screen shot of the white box that contains data sent, and some one could help to diagnose the problem, or suggest what to do next.
Martin

If you read a post that is useful, please show appreciation by clicking on thumbs up Icon.

Taurus
Flowcode V4 User
Posts: 46
Joined: Tue Feb 23, 2010 3:58 pm
Has thanked: 3 times

Re: HP299-Flowkit problem with EB006-00-6

Postby Taurus » Sun Dec 19, 2010 6:57 pm

Hello Medelec

Medelec, Thanks again for your response.
It looks like that I'am not the only one that has problems with the HP299-Flowkit.
Yes, the device manager shows the same as yours.
But the result is every time the same in the ICD mode, no connection.

- Is it the Software or the hardware and how can i check this.
- How do I know when Flwocode has connection with the HP299-Flowkit.
- How do I know when HP299-Flowkit has connection with the EB-006 -00-6 board.
- Is the way I did test the HP299-Flowkit correct or not.
- Could it be possible that the HP299-Flowkit is damaged and is it able to repair this.

It would be nice when someone of Matrix multimedia could tell me and others what is wrong. :x

Medelec, Thanks again
Taurus

User avatar
Benj
Matrix Staff
Posts: 14151
Joined: Mon Oct 16, 2006 10:48 am
Location: Matrix TS Ltd
Has thanked: 4330 times
Been thanked: 4080 times
Contact:

Re: HP299-Flowkit problem with EB006-00-6

Postby Benj » Mon Dec 20, 2010 11:43 am

Hello Taurus,

Please could you post your Flowcode program to the forums so I can have a quick look and confirm all your settings are correct.

- How do I know when Flwocode has connection with the HP299-Flowkit.

If not connected then Flowcode will say could not copmmunicate with ICD board.

- How do I know when HP299-Flowkit has connection with the EB-006 -00-6 board.

If not connected then Flowcode will say incorrect number read would you like to see the details.

- Could it be possible that the HP299-Flowkit is damaged and is it able to repair this.

This is possible but lets have a look at your Flowcode file first before we assume the worse.

Taurus
Flowcode V4 User
Posts: 46
Joined: Tue Feb 23, 2010 3:58 pm
Has thanked: 3 times

Re: HP299-Flowkit problem with EB006-00-6

Postby Taurus » Mon Dec 20, 2010 9:53 pm

Hello Ben

Thanks for your response

The Flowcode files are already on the forum, see my previous messages under this item
"HP299-Flowkit problem with EB006-00-6"

Thanks Taurus
Taurus

User avatar
Benj
Matrix Staff
Posts: 14151
Joined: Mon Oct 16, 2006 10:48 am
Location: Matrix TS Ltd
Has thanked: 4330 times
Been thanked: 4080 times
Contact:

Re: HP299-Flowkit problem with EB006-00-6

Postby Benj » Tue Dec 21, 2010 9:16 am

Hello Taurus,

I have looked at your program and the clock speed and config all seems to have been setup correctly so hopefully that is not the problem.

Before you try starting ICD what happens if you first unplug the USB cable from the EB006? Eg use the Figure B setup but unplug the USB from the EB006 before starting ICD communications.

Let me know how you get on.

Taurus
Flowcode V4 User
Posts: 46
Joined: Tue Feb 23, 2010 3:58 pm
Has thanked: 3 times

Re: HP299-Flowkit problem with EB006-00-6

Postby Taurus » Fri Dec 31, 2010 12:00 pm

Hello Ben, Medelec.

After installing XP again Flowkit did work again.
Option B is the best one, because you don’t have to disconnect the USB cable every time.

I have some other questions about the debug functions.
(1) Why does Flowcode V4 in the debug mode ignore many times breakpoints.
(2) Why can’t I single step through a RS232 macro, the program stops or see point 3.
(3) Why must I reload the PIC when I take only a look in one of the flowcode Icons or Macros, without changing something.
Maybe you can check if there really changes something in the program.

Maybe these points can be solved in a next update of Flowkit or Flowcode V4.
When I do something wrong, please let me know.

By the way, thanks again.
Taurus

User avatar
Benj
Matrix Staff
Posts: 14151
Joined: Mon Oct 16, 2006 10:48 am
Location: Matrix TS Ltd
Has thanked: 4330 times
Been thanked: 4080 times
Contact:

Re: HP299-Flowkit problem with EB006-00-6

Postby Benj » Thu Jan 06, 2011 1:32 pm

Hello,

1) Can you replicate this problem? If so then I would be interested to see this.

2) Again im not aware of this problems. If its replicatable then I will look into it.

3) If you click cancel instead of ok in the dialogue boxes then you should not have to recompile. It is only when the star appears in the Flowcode title bar that you have to save and recompile.