Flowcode v5.5 with DSP for all variants

For Flowcode users to discuss projects, flowcharts, and any other issues related to Flowcode 5.
To post in this forum you must have a registered copy of Flowcode 5 or higher.

Moderator: Benj

User avatar
JonnyW
Posts: 1230
Joined: Fri Oct 29, 2010 9:13 am
Location: Matrix Multimedia Ltd
Contact:

Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by JonnyW »

Good morning.

Just to let you all know that there is a latest install of Flowcode v5.5 for all variants available. This is the first Flowcode version to package DSP components. You can upgrade your current version through Flowcode.

Select 'Online Resources' or 'Check For Updates' in your registered copy of Flowcode to download the patch installer.
menu.png
(2.38 KiB) Downloaded 29471 times
The link in your web links will be highlighted in yellow.
weblinks.png
(11.18 KiB) Downloaded 29471 times
There is a change list below:

################################
# Flowcode for PICmicros V5.5 #
# Release: 17th January 2013 #
################################

EXE
* Addition of extra free-version chips for dsPIC
* Fixed line grid-lock on the Panel
* ICD switch on/off marks doc as modified
* Cosmetic fix to show port H and L instead of port 1 and 0 for 16-bit ports
* Fix to allow import/upgrade of V5 dsPIC programs using Zigbee component
* Removed some reg-key resource leaks
* Undo marks project as modified
* AVR icon colour is correct in release

CAL
* ADC CAL bug fix and efficiency increase
* MIAC module CAL updates
* I/O CAL file updates – allow multi byte ports
* Strings CAL – fixes/improvements to some of the functions

Components
* Added DSP components
* CAN filters bug fix – Standard frames only
* I2C remappable bug fix
* SPI pre-scalar bug fix
* ADC conversion speed bug fix
* RC5 component works in SW mode with correct pins

FCD
* 18FxxJ53 Family - USB bug fix
* 10F bug fix
* Mods to some FCD init routines
* Added missing RXINT to FCDs
* FCD timer updates
* TRISE fix PSP devices
* Added missing RE3/MCLR pin to some devices
* UART bug fixes and mods
* FCD mods K80 family – PWM pin definitions

Misc
* HiTech definitions update
* Removed unnecessary warnings from compilation
* avrdude.exe and other AVR packaged files are at the latest version

Known issues
PPP not reporting incorrect chip on download

wayne millard
Posts: 230
Joined: Thu May 31, 2007 2:18 pm
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by wayne millard »

Hi Flowcode Team,

Is there going to be any examples on how to use all of the componets on the new DSP update?

Thanks,
Wayne Millard :D

dazz
Posts: 1314
Joined: Sun Jan 15, 2012 3:15 pm
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by dazz »

Hi Wayne
Heres a basic chart, use it in conjunction with the help files

Regards
Dazz
Basic DSP Template.fcf
(13.74 KiB) Downloaded 1003 times
To sign up to the V5 forum follow this link http://www.matrixmultimedia.com/forum_upgrades.php

wayne millard
Posts: 230
Joined: Thu May 31, 2007 2:18 pm
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by wayne millard »

Hi thanks Daz,

I cant seem to load this example it says that it has a compont not registered any one know why?

Wayne Millard

dazz
Posts: 1314
Joined: Sun Jan 15, 2012 3:15 pm
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by dazz »

Hi Wayne
what flowcode are you using avr ,pic,dspic or arm

Regards
Dazz
To sign up to the V5 forum follow this link http://www.matrixmultimedia.com/forum_upgrades.php

User avatar
medelec35
Valued Contributor
Valued Contributor
Posts: 9015
Joined: Sat May 05, 2007 2:27 pm
Location: Northamptonshire, UK
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by medelec35 »

Hi Wayne,
This is from Benj, he gets 100% of the credit.
There are examples using DSP components and a document explaining how it works
The document is not complete yet, i have posted it to give you an idea.
So you will need to bare that in mind.
I believe the document will be officially released once it's finished.

Hope it helps

Martin
Attachments
DSP Examples.zip
(127.73 KiB) Downloaded 915 times
Martin

randomrichard
Posts: 41
Joined: Thu Oct 16, 2008 11:01 am
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by randomrichard »

Hello
Followed your instructions to download patch (V5.5) installer from my V5.4 but was simply returned to your today's forum message announcing the update. Where is the hypertext or button for the actual downloadable patch?
Thanks
randomrichard

dazz
Posts: 1314
Joined: Sun Jan 15, 2012 3:15 pm
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by dazz »

Hi Richard
If you cant download from flowcode itself(the help, check for update in flowcode works for me, i just checked), here the direct link http://www.matrixmultimedia.com/flowcode.php, put the last two sections of your key in press submit and it will download the latest version

Regards
Dazz
To sign up to the V5 forum follow this link http://www.matrixmultimedia.com/forum_upgrades.php

wayne millard
Posts: 230
Joined: Thu May 31, 2007 2:18 pm
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by wayne millard »

Hi medelec35,

Thank you for the examples but i cant seem to load them with lots of errors.
i am running Flowcode 5.5 for pic Pro
I unistall old flowcode then install the full install but still have problems

Wayne Millard :oops:

dazz
Posts: 1314
Joined: Sun Jan 15, 2012 3:15 pm
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by dazz »

Hi Wayne
can you post a screen shot of the error

Regards
Dazz
To sign up to the V5 forum follow this link http://www.matrixmultimedia.com/forum_upgrades.php

randomrichard
Posts: 41
Joined: Thu Oct 16, 2008 11:01 am
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by randomrichard »

dazz wrote:Hi Richard
If you cant download from flowcode itself(the help, check for update in flowcode works for me, i just checked), here the direct link http://www.matrixmultimedia.com/flowcode.php, put the last two sections of your key in press submit and it will download the latest version

Regards
Dazz
Hi Dazz
Many thanks for your help which has enabled me to install V5.5. I have quoted you to emphasize to others stuck as I was that your suggestion works.
Regards
randomrichard

wayne millard
Posts: 230
Joined: Thu May 31, 2007 2:18 pm
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by wayne millard »

Hi Dazz,

Sorry cant post screen dumps of the problem

Wayne

User avatar
medelec35
Valued Contributor
Valued Contributor
Posts: 9015
Joined: Sat May 05, 2007 2:27 pm
Location: Northamptonshire, UK
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by medelec35 »

The examples are for 16bit DSP flowcode, but should give you an idea?

Its the document that should be worth reading.

DSP components are not easy to understand at all

I struggle with that side.
Martin

Brendan
Posts: 227
Joined: Tue Nov 27, 2012 12:53 pm
Location: Cambridge, UK
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by Brendan »

I used the 'Check for Update' link without isue, though after downloading and opening the installer I made a point of closing Flowcode before running the installer. There is a message to this effect though.

Though I'm unable to guess at the problems/errors others may have experienced, it may be an issue associated with locked files if Flowcode remains open and files are in use when the installer is trying to update them.

All the best,

Brendan

User avatar
STibor
Posts: 263
Joined: Fri Dec 16, 2011 3:20 pm
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by STibor »

Imported in the 10th Frequency Analysis FFT.fcf_pic16 file using the Attachment is the error message.
If you have your hardware components, will close at the start of the simulation Flowcode.
Attachments
error_1.jpg
error_1.jpg (74.57 KiB) Viewed 30624 times
10. Frequency Analysis using FFT.fcf
(20.61 KiB) Downloaded 658 times

randomrichard
Posts: 41
Joined: Thu Oct 16, 2008 11:01 am
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by randomrichard »

Following Dazz's instructions and installing "free" version of V5, the installer automatically incorporated my licence code and gave access to V5.5 after deleting my previous V5.4. I then had no problem installing the FFT example:

Now I have to purchase an EB064 and components!
Exciting.
randomrichard
Attachments
FFT screen.JPG
(246.08 KiB) Downloaded 15603 times

User avatar
JonnyW
Posts: 1230
Joined: Fri Oct 29, 2010 9:13 am
Location: Matrix Multimedia Ltd
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by JonnyW »

Hello. It seems from these posts there is a problem importing DSP programs from one version of Flowcode to another (so dsPIC to PIC).

If this is something that will commonly need to be done we may need to produce a patch for this, though I would rather not produce a new Flowcode release so if these are isolated incidents based solely around the example files perhaps we can produce these examples in each variant instead.

Cheers,

Jonny

wayne millard
Posts: 230
Joined: Thu May 31, 2007 2:18 pm
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by wayne millard »

Hi Jonny,

Thanks for the heads up on the problem.
Cant wait to see some examples on 8 bit pics.

Thanks,
Wayne :D

jgu1
Posts: 1205
Joined: Tue Oct 06, 2009 9:39 am
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by jgu1 »

Hello Johnny! :D

With version 5.5, does this this means that all minor fixes in 5.4 updated in 5.5 and in addition DSP component.

And I need to formatC on one of my PC. When I reinstall FC, do I then only run the 5.5 . exe to reinstall :?:

Have a nice Sunday

Jorgen

dazz
Posts: 1314
Joined: Sun Jan 15, 2012 3:15 pm
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by dazz »

Hi Jorgen
Yes most was updated and dsp components added, V5.5 is a complete install not a patchfile. so when you reformat your drive use the V5.5 installer and you will need your full keycode

Regards
Dazz
To sign up to the V5 forum follow this link http://www.matrixmultimedia.com/forum_upgrades.php

jgu1
Posts: 1205
Joined: Tue Oct 06, 2009 9:39 am
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by jgu1 »

Hi Dazz!

Thank you. :D

Best regard

Jorgen

User avatar
Mantas
Posts: 221
Joined: Tue May 15, 2012 10:32 pm
Location: Klaipeda, Lithuania - North sea, UK
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by Mantas »

JonnyW wrote:Hello. It seems from these posts there is a problem importing DSP programs from one version of Flowcode to another (so dsPIC to PIC).

If this is something that will commonly need to be done we may need to produce a patch for this, though I would rather not produce a new Flowcode release so if these are isolated incidents based solely around the example files perhaps we can produce these examples in each variant instead.

Cheers,

Jonny
Hello Jonny,

Congrats, for the another milestone on the flowcode development. I would like to see examples of those above for ARM version also, because I have the same ploblem importing them.

Cheers,
Mantas
Science is my true religion.

dazz
Posts: 1314
Joined: Sun Jan 15, 2012 3:15 pm
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by dazz »

Hi Mantas
Can you post som screenshots of the error messages and what file you were trying to import etc.
Ive attached the sample files below already saved in arm version
Regards
Dazz
arm.zip
(39.14 KiB) Downloaded 568 times
To sign up to the V5 forum follow this link http://www.matrixmultimedia.com/forum_upgrades.php

User avatar
JonnyW
Posts: 1230
Joined: Fri Oct 29, 2010 9:13 am
Location: Matrix Multimedia Ltd
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by JonnyW »

Hello. For anyone having issues with example 10 crashing Flowcode when simulation is clicked, there was a mistake in the DSP_Input call in the interrupt that was causing problems. The amended example file is here:
10. Frequency Analysis using FFT.fcf_pic16
(21.58 KiB) Downloaded 734 times
Can anyone who is having trouble importing into non-dsPIC versions take me through what steps they are taking and the error messages, as I can not replicate this here - programs import fine.

Cheers,

Jonny

User avatar
Mantas
Posts: 221
Joined: Tue May 15, 2012 10:32 pm
Location: Klaipeda, Lithuania - North sea, UK
Contact:

Re: Flowcode v5.5 with DSP for all variants

Post by Mantas »

dazz wrote:Hi Mantas
Can you post som screenshots of the error messages and what file you were trying to import etc.
Ive attached the sample files below already saved in arm version
Regards
Dazz
The attachment arm.zip is no longer available
Hello Dazz, Jonny,

First of all thank you very much for the arm files :wink: Can you make the last one, example 10? But why is it showing to me that it is v4 arm files? About the error, - it just says the same, that one or more components are not registered on this machine, bla bla bla...it even crashes if I try to import V4 files on V5 arm...steps I take are simple, file-> open->choose a file...
[img]
error.png
erroe_screenshot
(209.59 KiB) Downloaded 15448 times
[/img]

Cheers,
Mantas
Science is my true religion.

Post Reply