Where should AVRdude be?

For Flowcode users to discuss projects, flowcharts, and any other issues related to Flowcode 6.

Moderator: Benj

Post Reply
MJU
Posts: 472
Joined: Wed Nov 07, 2007 6:51 pm
Location: Antwerp Belgium
Contact:

Where should AVRdude be?

Post by MJU »

I've installed Flowcode 6 for PIC and AVR, but when I try to send a flowchart to the AVR chip I get following error code:
avrdude.exe: usbdev_open(): did not find any USB device "usb"

I've tried to locate avrdude.exe on my computer, but I can't find it.
On the CD that was shipped with the AVR programmer there is a map with AVRdude on it, do I need to install this separately?
Or what is wrong with this install?

User avatar
Benj
Matrix Staff
Posts: 14950
Joined: Mon Oct 16, 2006 10:48 am
Location: Matrix TS Ltd
Contact:

Re: Where should AVRdude be?

Post by Benj »

Hello,

Do you already have the latest AVR studio installed. If you do then this comes with a driver which I think is incompatible with the Flowcode AVR driver and could be the cause of the problem. You should be able to program using AVR studio.

If you uninstall the device and reinstall using the driver attached here then it might fix the issue your having.
avrispmkii driver.zip
(1.22 MiB) Downloaded 147 times
For info AVR dude is installed here automatically. C:\Program Files (x86)\Flowcode 6\compilers\avr\bin

Let me know how you get on.

MJU
Posts: 472
Joined: Wed Nov 07, 2007 6:51 pm
Location: Antwerp Belgium
Contact:

Re: Where should AVRdude be?

Post by MJU »

Hey BenJ.

I've got this version of AVR studio installed (the datasheet speaks about version 4, so I chose version 4 instead of version 5).
AVR Studio 4.18.700
GUI Version 4, 18, 0, 685
ATmega324P 51
Operating System
Major 5
Minor 1
PlatformID 2
Build 2600
Service Pack 2
Plugins:
AvrPluginAvrAsmObject 1, 0, 0, 48
AvrPluginavrgccplugin 1, 0, 0, 11
Stk500Dll 1, 0, 1, 15


There was a map with drivers in my hardware profile called "Jungo".
This contained two drivers: AVRISP mkII, and one "windriver" or something like that.
I deleted them both and replaced the AVRISP mkII with the one you've provided, but still this error in Flowcode:

C:\------\FLOWCO~1\FLOWCO~3\AVR>"C:\PROGRA~1\Flowcode\v6\COMPIL~1\avr\BATCHF~1\..\bin\avrdude.exe" -p m324p -P usb -c avrispmkii -U flash:w:"testAVR.hex"
avrdude.exe: usbdev_open(): did not find any USB device "usb"
Error returned from [avrdude]
avrdude.exe: usbdev_open(): did not find any USB device "usb"


I opened AVR studio and tried to send the hex file that was created by Flowcode to the AVR (choosing the target and the programmer), but this returned this error:
Debug platform
Could not connect to JTAGICE mkII
on USB or port COM1 to COM4


The programmer (AVRISP mkII came with EB19), is connected via a USB hub. both LED's in the programmer turn green, and the device is connected with the 40P header on the PCB.

To me this seems like a problem with the drivers.
Any suggestions?

User avatar
Benj
Matrix Staff
Posts: 14950
Joined: Mon Oct 16, 2006 10:48 am
Location: Matrix TS Ltd
Contact:

Re: Where should AVRdude be?

Post by Benj »

Hello,

You might want to try the device drivers from here.
http://www.matrixmultimedia.com/resourc ... .php?id=10

If your still having problems then download the latest AVR studio and this should install drivers which will allow AVR studio to work. The Jungo drivers should also be compatible with this according to users on AVR freaks but I have never been able to get the two drivers to play nicely together.

The AVRISP seems to be the best way to program AVR devices which is why we use it but the driver organisation, documentation and support from Atmel is a joke.

MJU
Posts: 472
Joined: Wed Nov 07, 2007 6:51 pm
Location: Antwerp Belgium
Contact:

Re: Where should AVRdude be?

Post by MJU »

Hi there BenJ,

I've tried everything until I found this driver:
http://mightyohm.com/blog/2010/09/avris ... vista-x64/

After replacing the "Jungo" driver with this one, shazam: everything works!
Please spread the word :-)

.

User avatar
Benj
Matrix Staff
Posts: 14950
Joined: Mon Oct 16, 2006 10:48 am
Location: Matrix TS Ltd
Contact:

Re: Where should AVRdude be?

Post by Benj »

Hello,

That's fantastic, many thanks for sharing your results and the link to the driver.

patrick schoon
Posts: 71
Joined: Mon Aug 23, 2010 7:07 pm
Location: Amsterdam
Contact:

Re: Where should AVRdude be?

Post by patrick schoon »

Guys,

Had the same problem.
Replaced by the adviced driver and bingo, it works.

I usu Win-7 x64. Proberly this is the isue.

Patrick

Post Reply