Flowcode 6 and Windows 10

For Flowcode users to discuss projects, flowcharts, and any other issues related to Flowcode 6.

Moderator: Benj

SHORTCIRCUIT
Posts: 152
Joined: Thu Feb 10, 2011 4:39 am
Location: Las Vegas, Nevada USA
Has thanked: 40 times
Been thanked: 19 times
Contact:

Flowcode 6 and Windows 10

Postby SHORTCIRCUIT » Fri May 20, 2016 3:38 pm

Hi
I just installed Flowcode 6 on a new computer I built running Windows 10 64bit.
The only problem is that Flowcode takes about a minute to load but run OK once loaded.
Is their a setting I'm missing to help flowcde load faster cause it seems really long.

New computer is using Intel I7 4Gh processor, and disk raid 0, 32Gigs of very fast ram.
Basically it is 4 times faster then my old computer. All my other programs run fine, just having issue with flowcode.

Compatibility troubleshooter set it to run as Windows 8 and 256 colors but this made no improvement to the startup.

Any suggestions would be appreciated
Thank you

Larry

kersing
Valued Contributor
Valued Contributor
Posts: 1873
Joined: Wed Aug 27, 2008 10:31 pm
Location: Netherlands
Has thanked: 530 times
Been thanked: 1040 times
Contact:

Re: Flowcode 6 and Windows 10

Postby kersing » Fri May 20, 2016 4:52 pm

Larry,

On my Windows 10 box (also 64 bit) it takes 10 seconds to start FC6. Could the delay be caused by a virus scanner?
These users thanked the author kersing for the post:
SHORTCIRCUIT (Tue May 24, 2016 2:30 pm)
Rating: 5.26%
 
“Integrity is doing the right thing, even when no one is watching.”

― C.S. Lewis

SHORTCIRCUIT
Posts: 152
Joined: Thu Feb 10, 2011 4:39 am
Location: Las Vegas, Nevada USA
Has thanked: 40 times
Been thanked: 19 times
Contact:

Re: Flowcode 6 and Windows 10

Postby SHORTCIRCUIT » Fri May 20, 2016 7:36 pm

Thanks you for the response.
I am not running any other protection besides Win 10.
I tried disabling virus protection, but it made no difference. I came up with 45 seconds startup time.
Larry

User avatar
Steve001
Valued Contributor
Valued Contributor
Posts: 1086
Joined: Wed Dec 31, 2008 3:37 pm
Has thanked: 440 times
Been thanked: 492 times
Contact:

Re: Flowcode 6 and Windows 10

Postby Steve001 » Fri May 20, 2016 8:08 pm

Hi Larry

Look in task manager to see whats using the most CPU percent. May give a clue. At first, Windows 10 does a lot of indexing and background updates which can slow things down but things speed up when most of these tasks are complete. Windows 10 has been shown to be very slightly faster than Win 7 on most tasks.

the system will be learning your habits and re-indexing things.

Steve
Success always occurs in private and failure in full view.

SHORTCIRCUIT
Posts: 152
Joined: Thu Feb 10, 2011 4:39 am
Location: Las Vegas, Nevada USA
Has thanked: 40 times
Been thanked: 19 times
Contact:

Re: Flowcode 6 and Windows 10

Postby SHORTCIRCUIT » Fri May 20, 2016 9:58 pm

Thank you for your replies.
I downloaded and reinstalled and now it comes up in 4 seconds.
I'm smiling again :D
Larry
These users thanked the author SHORTCIRCUIT for the post:
Rudi (Fri May 20, 2016 11:01 pm)
Rating: 5.26%
 

SHORTCIRCUIT
Posts: 152
Joined: Thu Feb 10, 2011 4:39 am
Location: Las Vegas, Nevada USA
Has thanked: 40 times
Been thanked: 19 times
Contact:

Re: Flowcode 6 and Windows 10

Postby SHORTCIRCUIT » Sat May 21, 2016 12:30 am

I don't know why but it started to load slow again.
It has something to do with Flowcode login at startup because both 5 and 6 do the same thing.

Larry

SHORTCIRCUIT
Posts: 152
Joined: Thu Feb 10, 2011 4:39 am
Location: Las Vegas, Nevada USA
Has thanked: 40 times
Been thanked: 19 times
Contact:

Re: Flowcode 6 and Windows 10

Postby SHORTCIRCUIT » Tue May 24, 2016 1:42 am

Will somebody from Matrix please respond.
This is a frustrating problem.

Larry

User avatar
LeighM
Matrix Staff
Posts: 1911
Joined: Tue Jan 17, 2012 10:07 am
Has thanked: 460 times
Been thanked: 646 times
Contact:

Re: Flowcode 6 and Windows 10

Postby LeighM » Tue May 24, 2016 10:48 am

I've noticed that "Windows Defender Service" CPU usage now goes through the roof whilst Flowcode is loading on Windows 10.
That seems to be the current bottleneck. I don't recall this being an issue a few weeks ago.
Something to look into.

edit: Yep, turning off Windows Defender Real-time protection - load time drops from around 40 to 4 seconds

I'm no windows expert, but try this:

Find the Flowcode.exe executable (Program files directory)
Right click for properties and go to the "Compatibility Tab"
Click on the “Run compatibility troubleshooter”
and save the settings when done
These users thanked the author LeighM for the post (total 4):
Rudi (Tue May 24, 2016 12:11 pm) • medelec35 (Tue May 24, 2016 1:07 pm) • SHORTCIRCUIT (Tue May 24, 2016 2:00 pm) • Steve (Tue May 24, 2016 3:49 pm)
Rating: 21.05%
 

User avatar
Rudi
Posts: 666
Joined: Mon Feb 10, 2014 4:59 am
Has thanked: 494 times
Been thanked: 188 times

Re: Flowcode 6 and Windows 10

Postby Rudi » Tue May 24, 2016 1:03 pm

LeighM wrote:edit: Yep, turning off Windows Defender Real-time protection - load time drops from around 40 to 4 seconds


no Leigh i must contradict

only 3.1 to 2.3 sec with SSD on wintron

:mrgreen:

best wishes
rudi ;-)
These users thanked the author Rudi for the post:
LeighM (Tue May 24, 2016 1:13 pm)
Rating: 5.26%
 

SHORTCIRCUIT
Posts: 152
Joined: Thu Feb 10, 2011 4:39 am
Location: Las Vegas, Nevada USA
Has thanked: 40 times
Been thanked: 19 times
Contact:

Re: Flowcode 6 and Windows 10

Postby SHORTCIRCUIT » Tue May 24, 2016 2:06 pm

Hi Leigh

Thank you for your response. You are right on.
I turned off defender and loading only took 4 sec.
I then added Flowcode 5 and 6 folders to the Defender exclusions found under settings
and Flowcode is now loading fast.

Thank you for your help
Larry
These users thanked the author SHORTCIRCUIT for the post:
LeighM (Tue May 24, 2016 2:17 pm)
Rating: 5.26%
 

g-slocombe
Posts: 38
Joined: Fri Nov 07, 2008 12:57 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 4 times
Contact:

Re: Flowcode 6 and Windows 10

Postby g-slocombe » Fri Sep 16, 2016 1:41 pm

Hi
1.Looked at Task manager : process = boostc_16f.exe*32 is using 24% CPU

2.After clicking Cancel and Close the window task manager still shows 24%

eventually used end process to stop task

Regards Gary