Flowcode 6 and Windows 10

For Flowcode users to discuss projects, flowcharts, and any other issues related to Flowcode 6.

Moderator: Benj

Post Reply
SHORTCIRCUIT
Posts: 152
Joined: Thu Feb 10, 2011 4:39 am
Location: Las Vegas, Nevada USA
Contact:

Flowcode 6 and Windows 10

Post by SHORTCIRCUIT »

Hi
I just installed Flowcode 6 on a new computer I built running Windows 10 64bit.
The only problem is that Flowcode takes about a minute to load but run OK once loaded.
Is their a setting I'm missing to help flowcde load faster cause it seems really long.

New computer is using Intel I7 4Gh processor, and disk raid 0, 32Gigs of very fast ram.
Basically it is 4 times faster then my old computer. All my other programs run fine, just having issue with flowcode.

Compatibility troubleshooter set it to run as Windows 8 and 256 colors but this made no improvement to the startup.

Any suggestions would be appreciated
Thank you

Larry

kersing
Valued Contributor
Valued Contributor
Posts: 1936
Joined: Wed Aug 27, 2008 10:31 pm
Location: Netherlands
Contact:

Re: Flowcode 6 and Windows 10

Post by kersing »

Larry,

On my Windows 10 box (also 64 bit) it takes 10 seconds to start FC6. Could the delay be caused by a virus scanner?
“Integrity is doing the right thing, even when no one is watching.”

― C.S. Lewis

SHORTCIRCUIT
Posts: 152
Joined: Thu Feb 10, 2011 4:39 am
Location: Las Vegas, Nevada USA
Contact:

Re: Flowcode 6 and Windows 10

Post by SHORTCIRCUIT »

Thanks you for the response.
I am not running any other protection besides Win 10.
I tried disabling virus protection, but it made no difference. I came up with 45 seconds startup time.
Larry

User avatar
Steve001
Valued Contributor
Valued Contributor
Posts: 1142
Joined: Wed Dec 31, 2008 3:37 pm
Contact:

Re: Flowcode 6 and Windows 10

Post by Steve001 »

Hi Larry

Look in task manager to see whats using the most CPU percent. May give a clue. At first, Windows 10 does a lot of indexing and background updates which can slow things down but things speed up when most of these tasks are complete. Windows 10 has been shown to be very slightly faster than Win 7 on most tasks.

the system will be learning your habits and re-indexing things.

Steve
Success always occurs in private and failure in full view.

SHORTCIRCUIT
Posts: 152
Joined: Thu Feb 10, 2011 4:39 am
Location: Las Vegas, Nevada USA
Contact:

Re: Flowcode 6 and Windows 10

Post by SHORTCIRCUIT »

Thank you for your replies.
I downloaded and reinstalled and now it comes up in 4 seconds.
I'm smiling again :D
Larry

SHORTCIRCUIT
Posts: 152
Joined: Thu Feb 10, 2011 4:39 am
Location: Las Vegas, Nevada USA
Contact:

Re: Flowcode 6 and Windows 10

Post by SHORTCIRCUIT »

I don't know why but it started to load slow again.
It has something to do with Flowcode login at startup because both 5 and 6 do the same thing.

Larry

SHORTCIRCUIT
Posts: 152
Joined: Thu Feb 10, 2011 4:39 am
Location: Las Vegas, Nevada USA
Contact:

Re: Flowcode 6 and Windows 10

Post by SHORTCIRCUIT »

Will somebody from Matrix please respond.
This is a frustrating problem.

Larry

User avatar
LeighM
Matrix Staff
Posts: 2043
Joined: Tue Jan 17, 2012 10:07 am
Contact:

Re: Flowcode 6 and Windows 10

Post by LeighM »

I've noticed that "Windows Defender Service" CPU usage now goes through the roof whilst Flowcode is loading on Windows 10.
That seems to be the current bottleneck. I don't recall this being an issue a few weeks ago.
Something to look into.

edit: Yep, turning off Windows Defender Real-time protection - load time drops from around 40 to 4 seconds

I'm no windows expert, but try this:

Find the Flowcode.exe executable (Program files directory)
Right click for properties and go to the "Compatibility Tab"
Click on the “Run compatibility troubleshooter”
and save the settings when done

User avatar
Rudi
Posts: 666
Joined: Mon Feb 10, 2014 4:59 am

Re: Flowcode 6 and Windows 10

Post by Rudi »

LeighM wrote: edit: Yep, turning off Windows Defender Real-time protection - load time drops from around 40 to 4 seconds
no Leigh i must contradict

only 3.1 to 2.3 sec with SSD on wintron

:mrgreen:

best wishes
rudi ;-)

SHORTCIRCUIT
Posts: 152
Joined: Thu Feb 10, 2011 4:39 am
Location: Las Vegas, Nevada USA
Contact:

Re: Flowcode 6 and Windows 10

Post by SHORTCIRCUIT »

Hi Leigh

Thank you for your response. You are right on.
I turned off defender and loading only took 4 sec.
I then added Flowcode 5 and 6 folders to the Defender exclusions found under settings
and Flowcode is now loading fast.

Thank you for your help
Larry

g-slocombe
Posts: 38
Joined: Fri Nov 07, 2008 12:57 pm
Contact:

Re: Flowcode 6 and Windows 10

Post by g-slocombe »

Hi
1.Looked at Task manager : process = boostc_16f.exe*32 is using 24% CPU

2.After clicking Cancel and Close the window task manager still shows 24%

eventually used end process to stop task

Regards Gary

Post Reply